Bearnaise met AZWIJN

Bearnaisesaus kan je makkelijk met AZWIJN maken. Bij dit recept vervangen we de gastrique door AZWIJN.
 
Ingrediënten:
 
  • 4 eierdooiers
  • 3 eetlepels AZWIJN
  • 4 eetlepels water
  • 125 gr koude boter (kan ook met geklaarde boter)
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper
  • zout

Deze bearnaisesaus is lekker bij vleesgerechten. Als je de mosterd weglaat, krijg je een frisse, luchtere saus, die ideaal is bij vis.

Recept:

Klop de eidooiers met AZWIJN en het water los in een pot. 

Zet je pot op een matig vuurtje en klop luchtig tot het mengsel een goede binding heeft. Het krijgt zo een mayonaise-achtige binding.

Neem de pot van het vuur. voeg de klontjes koude boter onder de saus tot ze helemaal gesmolten zijn.

Zo koel je de béarnaise af. Want als je saus boven de 80 graden komt, stollen de eiwitten en gaat je saus schiften.

Kruid je saus met de mosterd,  peper en zout.

 

Wat is Azwijn?

Azwijn is een Zwijndrechtse appelazijn, gemaakt van lokale Jonagold en Elstar appels. De appels worden geperst, gerijpt tot cider en daarna via een oude gistmethode omgezet tot azijn. De natuurlijke ingrediënten krijgen ruim de tijd om tot hun volle fruitige smaak te komen.

Azwijn geeft diepgang aan een gerecht, zorgt voor een frisse toets in dressings of een zuur accent in mocktails en cocktails.

Jonge ondernemers Toon en Laura wonnen met Azwijn de wedstrijd “Zwijndrecht zoekt een streekproduct” in 2016. Intussen is de Zwijndrechtse appelazijn een vaste waarde in de keuken van enkele topchefs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *